Apunts sobre teories

Apunt 1. Polític

L’ús polític i social de la desinformació l’hem vist aquests últims mesos en relació amb la pandèmia provocada pel virus sars-cov-2.

Als Estats Units, però es pot extrapolar, partidistes republicans (i demòcrates per igual) i els seus mitjans i gabinets de comunicació, i businessmen i líders espirituals, recolzen ConspiracyTheory. Especialment les que difamen l'altre partit, o competidor, i les defensades pels seus líders (1). A Alemanya també s'ha vist el creixement del 'populisme pandèmic' com ho han definit investigadors de la Universitat de Münster (Rin del Nord-Westfàlia) que han estudiat com funcionen les teories conspiratives de la dreta durant la pandèmia. Explica Hans Pfeifer: ‘Van examinar durant tres mesos 120.000 publicacions de Facebook, i de diversos mitjans de comunicació alemanys. Al costat de la cobertura de diaris i emissores establertes, també hi va haver un augment del nombre de publicacions en mitjans ‘alternatius' de la dreta que volen diferenciar-se de mitjans establerts i l'elit política'. Mitjans alternatius informen sobre els mateixos fets, verificables, però poden engreixen aquests informes amb especulacions com la que el virus es va produir en un laboratori, o que és menys perillós del que els informes expliquen. Difonen els missatges de manera subtil en una estratègia de comunicació aparentment inofensiva. Els informes falsos-de-forma-òbvia no s'ajusten a aquest enfocament’ (2). Una barreja de temes pot acompanyar la informació - refugiats, ètnies, canvi climàtic, religiosos... - sobre el coronavirus. Mitjans fora de mainstreams també tenen continguts sobre teories, com aquest article (3) de l'acadèmic de la Universitat Oberta del Regne Unit Jovan Byford sobre converses sobre teories. Nota a peu d'apunt: el lawfare també és una teoria, i una pràctica, ambdues conspiratòries (però explícites).

Un mitjà alemany escriu que el partit espanyol Vox, que ja censura alguns mitjans als seus actes, ha afegit les webs verificadores de fets en aquesta censura, com Newtral o Maldita.es. El Washington Post va ser un dels diaris pioners en establir un factchecker, i porta documentades enèsimcentes - 9.014 el març de 2019 (4) - mentides flagrants i afirmacions enganyoses de Trump. Vox té al Congrés un projecte de llei perquè organismes oficials no puguin corregir afirmacions falses, no es puguin corregir opinions i que només els tribunals puguin jutjar la veracitat d’una afirmació. No té possibilitats, però pot haver aconseguit una associació entre els factcheckers i un govern 'd’extrema esquerra' (5). Concentracions anti-mesures covid-19 s’han vist a Berlín, Melbourne (6), Madrid i Brussel·les, Roma, Edimburg, ciutats dels Estats Units i altres països, utilitzades per grups d’ultradreta per difondre el seu missatge en concentracions heterogènies. A Alemanya, ‘teoristes sobre xips de control mental, Bill Gates i màscares han donat combustible a protestes, on han crescut manifestacions contra el govern imposant límits a les llibertats'. Les veus prominents que alimenten les teories de conspiració inclouen un cuiner vegà, un escriptor, una estrella pop i cardenal (7). La utradreta s'ha apropiat de protestes veïnals, i de concentracions crítiques contra les mesures, desterrant la racionalitat (8).

A França, denuncia The Times of Israel (10), els antisemites han adoptat el virus com a tema per transmetre el seu missatge a un públic ampli, espantat i enutjat. ‘Amb tothom tancat a casa, els espectadors fidels de persones com Dieudonne M'bala M'bala i Alain Soral, dos coneguts incitadors a l'odi als jueus, inevitablement consumiran i disseminaran més'. L'antisemitisme a França també mostra 'la fragilitat de la societat francesa, la polarització i la confusió. En les últimes setmanes, una caricatura d'Agnes Buzyn, l'anterior ministra de salut de França, jueva, abocant verí en un pou - una representació d'una de les teories més freqüents que va portar als pogroms durant la pesta negra medieval – s’ha compartit desenes de milers de vegades per les xarxes socials franceses’. Una altra imatge viral superposa la cara de Buzyn en la caricatura antisemita el ‘venedor feliç’ que mostra un home jueu enfadat fregant-se la palma. Segueix un vídeo àmpliament compartit que acusa Buzyn i el seu marit, Yves Levy, també jueu, de retenir cloroquina — un medicament antimalària que es considera un possible medicament anti-coronavirus, inclòs el president dels Estats Units Donald Trump, però l'efecte del qual contra el coronavirus no està demostrat - del públic francès per obtenir guanys financers. Va obtenir 170.000 vistes a YouTube abans de ser esborrat.

Apunt 2. Psicologia

Jovan Byford, titular de psicologia a la britànica Open University, ha parlat anys amb teoristes de la conspiració. Ho explica en un article (10) i suggereix pautes per conversar sobre temes: reconèixer la dimensió de la tasca, el component emocional, veure en què es creu, establir marcs comuns, explorar i contrastar fets, valorar els arguments de l’altre, ser realista. Si es vol promoure l’escepticisme com un valor positiu cal, diu, ‘ser realistes, no pretendre la conversió’. Aportar dubtes sobre un argument que d’entrada, ‘pot ser seductor’. També en un article en un diari australià (11) es parla de reconèixer la incomoditat, i la importància de l’empatia i la tolerància.

Allò aleatori, imprevist, podem tenir tendència a buscar-hi una explicació, i a vegades aquesta és alguna cosa sense base, no provada, que pot ser seductora. També podem tenir tendència a negar una amenaça si incomoda en una situació determinada. Una resposta corrent és ‘diran el que vulguin que sabem’. Això nega la possibilitat de saber i de voler saber: el que penso és cert, i això em tranquil·litza.

Al New York Times, Max Fisher descriu l’allau de teories, i perquè importa parlar-ne. Malvats, teràpies top secret que-no-volen-que-escoltis, trames... erosió de la confiança pública minvant els agents de salut, ‘molta gent empitjora la seva ansietat a la recerca de la tranquil·litat de saber’. Teories que semblen donar a una tragèdia sense sentit algun grau de significat, ni que sigui fosc. 'Compartir aquests coneixement pot donar a les persones una cosa difícil de trobar en setmanes de bloqueigs i morts: un sentit d’acció. Els rumors i les afirmacions poc creïbles s’escampen entre persones amb facultats crítiques que simplement han estat desbordades per la confusó i el desemparament' (13). I hi ha els governs que promouen afirmacions falses per ocultar els seus fracassos i tenir benefici polític (14).

Apunt 3: negacionisme

John Charpentier, en una interessant opinió documentada (15), ubica en el s. XIX les bases del modern negacionisme mèdic: ‘Un dubtós sistema de medicina d’herbes es va convertir en un pla per tothom que vol posar-se a vendre cures per a tot, des del càncer fins a la covid-19’. El negacionisme podria semblar una cosa ‘de Hollywood’ i les xarxes socials, però ‘la pseudociència és una pedra angular cultural als Estats Units’. Samuel Thomson, ’portat per la providència’ va ser un prototipus de l’empresari ambiciós, autodidacta i triomfador. Jugà amb identitats polítiques, culturals i religioses, amb moltíssimes conferències i un bestseller (16) amb solucions mèdiques per a tot i anècdotes auto-bombo. En el marc del revivalisme protestant del Segon Gran Despertar de la primera meitat del s. XIX, els seus seguidors es reunien en ‘Societats Botàniques Amicals’ més semblants a esglésies que a societats botàniques – científiques. ‘El fet que fos denunciat per metges com un frau perillós, fos acusat regularment de matar pacients i fins i tot jutjat per assassinat un cop a Massachusetts, semblava només fer brillar més la llegenda de la seva persecució’. Va arribar a milers de milers d’estadounidencs. Dos segles després trobo paral·lelismes amb figures actuals: un tribunal federal dels Estats Units va prohibir el maig a una l’església de Bradenton vendre MMS com a cura miraculosa de la covid-19, sida, leucèmia, Alzheimer, autisme... (17). El mateix diari explicava dos mesos després d’aquesta notícia que la família es va fer rica amb aquestes vendes (18). La denúncia dels interessos de les corporacions farmacèutiques es dilueix en la proposta de determinades alternatives. Iosu Perales en un article a Alainet (19) és explícit en la seva opinió: ‘El negacionismo dispara contra la vida’. ‘Lo primero que hay que recordar es que es un fenómeno que ha acompañado la historia de la humanidad y no hay nada nuevo bajo el sol’. Res nou sota el sol: excel·lent article de la BBC, 'Roma 331 D.C. Dones acusades de provocar intencionadament enverinaments, en el que era una epidèmia d’infeccions per una plaga que provocava morts'. D'aquí, a la idea que la industria global de les telecomunicacions difon el virus (20)...

Apunt 4

Els acadèmics saben molt, per exemple el Dr. que s’entrevista en aquest vídeo a YouTube (21), que afirma coses. Però també hauria de ser fàcil trobar continguts que expliquin que les PCR són proves específiques pel Sars-cov-2, i perquè ho són. El Dr. sap de què parla i sembla saber què vol dir. Ajuda a relativitzar, però això no hauria de caldre. És confús, hi ha qui voldrà entendre que virus com el VIH o el Covid-19 o el primer SARS no existeixen, perquè, diu ell, no es van seqüenciar. La grip tampoc? La paraula síntesi s’utilitza una vegada, sense aclarir què vol dir. Un doctorat li dóna credibilitat, i llavors ja tot està clar i és veritat - si hi ha predisposició. Però gràcies Dr. per explicar que volten molts exosomes pel cos, amb fragments de RNA i DNA, és un aprenentatge, i també és cert que per determinades variables, les proves ELISA o PCR tenen marge d’error. No entraré perquè no és el tema en certes foscors, pràcticament de domini public, de qüestions del Dr. Gallo i del MD Anthony Fauci en el camp de la virologia. Sense oblidar que els antiretrovirals conta la sida han contribuit a salvar moltes vides. També el premi Nobel Luc Montagnier - i no és l'únic Nobel - ha sigut criticat per col·legues seus per afirmacions recents enganyoses. Gallo i Montaigner han generat coneixements importantíssims, Sobre el contingut amb el que començava aquest apunt, també hi ha molts, però no es difonen de la mateixa manera, els continguts que mostren que la prova PCR és específica per covid-19.

Sense anar molt lluny el degà del Col·legi de Biolègs d'Euskadi ha sigut rebatut amb fets, sobre un document públic amb disinformació sobre covid-19 que ha sigut retirat (22).

A vegades la ciència fa autocrítica, ara de forma sonada en veure investigacions parcials, no independents i basades en dades externes d’origen dubtós, sobre l'ús de la hidroxicloroquina contra la covid-19 que ha donat lloc a un ja històric episodi (23, 24) en una de les revistes mèdiques per excel·lència, The Lancet. Vademecum explica que 'segueix sent necessària la investigació de la hidroxicloroquina', medicament utilitzat per a la prevenció i el tractament de la malària, hi ha 16 assaigs clínics (8 com a profilaxi) autoritzats per la AEMPS en marxa a Espanya que la inclouen d’alguna manera, als que desitjo sort (25).

Apunt 5. Calaix de sastre

Si teniu una estona pot ser interessant llegir que 'los judíos o ciertas sectas esotéricas (Illuminati, masones, etc.) manejan el mundo', 'los extraterrestres están entre nosotros', 'las vacunas son un experimento en masa que provocan autismo', 'la actual enfermedad COVID-19 se activa por las emisiones de ondas 5G', 'la aparición de un cometa anuncia el fin de nuestro planeta' o qui va construir les piràmides d'Egipte i un llarg etcétera a Alainet, en un article de Marcelo Colussi que bàsicament anima a ser crític, però també apunta a confusió (26). També 'Els rumors de cures secretes (lleixiu diluït, apagat dels aparells electrònics, plàtans) prometen protecció contra una amenaça de la qual ni els líders mundials poden escapar'. I perquè importa parlar-ne (27). Empreses de xarxes socials com YouTube, Vimeo i Facebook van retirar el maig un vídeo viral (28) de teoria de la conspiració - 'èlit global', Gates, vacunes, OMS, etc... - . Ha sortit l'agost una segona part que els factcheckers també cuestionen (29).

NewsGuard, una empresa d'anàlisi de mitjans socials, va trobar comptes a Alemanya, França i Itàlia amb grans seguidors que publicaven contingut fals sobre la pandèmia. És el que tenen en comú un lluitador professional francès, un polític de l’ala dreta d’italià, i una revista alemanya anti-migrants. Mark Scott va tenir una còpia de l’informe i va escriure (30) per denunciar que a França, Alemanya i Itàlia, la companyia va trobar setze comptes de Twitter amb un total de més de 600.000 persones que van compartir falsedats sobre el nou coronavirus. A Estats Units, la companyia també va documentar una difusió semblant. Bioarmes, rumors que es promou aquesta crisi , ‘Bill Gates disposa de la vacuna des d’abans de l’inici d'una pandèmia causada per un virus molt feble’ - el mateix calaix de sastre habitual que trobem també a les publicacions francament indigeribles de Miguel Bosé (31). ‘Una xarxa de teoristes de la conspiració relacionen la tecnologia 5G amb el nou coronavirus, i venen un USB protector per 350 $’ (32). Es va viralitzar un vídeo -ja eliminat – de l’activista anti-5G Mark Steele encarregat pel partit ultradretà britànic UKIP. En aquest marc, l’abril activistes britànics d’aquesta línia van sabotejar 20 antenes de telecomunicacions (33).

Un apunt (34) de Michael Butter, professor d'American Literary and Cultural History - University of Tübingen parla de la història del concepte: 'Les teories conspiratòries tenen una llarga història, però el terme "teoria de la conspiració" va sorgir molt més recentment. Fa sols unes dècades el terme va prendre les connotacions despectives que té avui dia, on anomenar a algú teòric de la conspiració pot ser com un insult'. Per tant, no pot sorprendre que fins i tot hi hagi una teoria de conspiració sobre els orígens de l'etiqueta. 'Aquesta teoria de la conspiració afirma que la CIA va inventar el terme el 1967 per desqualificar qui va qüestionar la versió oficial de l'assassinat de John F Kennedy i van dubtar que el seu assassí Lee Harvey Oswald havia actuat sol'. Fins i tot hi ha dues versions d'aquesta teoria. 'La versió més extrema afirma que la CIA va inventar literalment el terme en el sentit que les paraules "conspiració" i "teoria" mai s'havien utilitzat abans en combinació. Una versió més moderada reconeix que el terme existia abans, però afirma que la CIA va crear intencionalment les seves connotacions negatives i va convertir l'etiqueta en una eina de propaganda política'.

Un de cada 6 britànics refusaria la vacuna quan estigués disponible, segons una enquesta recent: tot i que la indecisió davant de les vacunes és un tema complex amb múltiples causes, la quantitat de teories de conspiracions que circulen sobre el coronavirus no hi serveixen d’ajuda. Són importants les idees a escala individual, i la implicació dels sistemes de salut i de les empreses de comunicació social per acotar la propagació de la desinformació. Tampoc ajuda l’Església catòlica amb els seus portaveus, com ara el cardenal Cañizares a Espanya, que sobre la vacuna contra la Covid-19 diu: ‘Se está haciendo a base de fetos abortados’. Es topa amb l’Església, sol dir-se en alguns casos (35).

Notes al marge

1. La presidència de l’Àrea de Utah de l’Església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies (mormons), que consta de líders locals que presideixen les activitats de l’església a la regió, ha demanat que portessin màscares de cara al públic “per la benedicció i el benefici de tots ". Els tres líders de la zona, que citen un "cor creixent d'autoritats mèdiques", van recomanar als membres de l'església portar màscares tant a l'interior com a l'exterior per frenar la propagació del coronavirus - https://www.cnn.com/2020/07/13/us/mormonchurch-wear-mask-coronavirus-trnd/index.html).

2. Després està la teoria del shock, o del capitalisme del desastre, de la respectada Naomi Klein (2007), quan la ciència i la història + política i economia i altres disciplines s’igualen a la ciència-ficció. A sotmetre a anàlisi. Però això és una altra història.

3. Escoltem Noam Chomsky en una transcripció d’una entrevista de juliol 2020: (...) ‘Hauríem d'entendre les arrels d'aquesta pandèmia. Si no entenem les arrels i les extirpem, hi haurà una altra i pitjor. Fins ara, hem tingut sort. Hi ha coronavirus, pandèmies de, epidèmies molt greus i hi ha moltes possibilitats. Fins ara, totes les que han ocorregut en els últims 10 o 15 anys, o bé el virus ha estat molt mortal, però no tan contagiós [], com l'Ebola, o molt contagiós però no molt mortal, com el COVID-19. Què passa quan el següent que arriba és molt contagiós i mortal? Estem en greus problemes. Molt pitjor que l'anomenada grip espanyola, que hauria de ser anomenada grip de Kansas segons la lògica de Trump. Es va originar a Kansas fa un segle. Potser ens enfrontem a una cosa molt pitjor. Hi ha maneres de tractar-ho. Després de l'epidèmia de SARS de 2003, els científics sabien que era molt probable un altre. Ho van advertir. Van presentar polítiques que podrien dur-se a terme. No es van implementar, en part a causa d'importants patologies institucionals. Les companyies farmacèutiques, que són els candidats obvis per a tractar-ho, no poden, per lògica capitalista directa. No gastes diners per intentar evitar una catàstrofe d'aquí a 10 anys. El que fas és intentar guanyar diners demà. Aquesta és la lògica del sistema. Per tant, les empreses farmacèutiques estan excloses, per la lògica capitalista (...)'. https://www.democracynow.org/2020/7/30/noam_chomsky_coronavirus_trump_response

4. Fake you. Fake news i desinformació (Raig Verd, 2019, Simona Levi / Xnet / Robert Guixaró / Max Carbonell / Gemma Palau / Elizabeth Bodi / Gemma García) és un projecte dirigit per Simona Levi –impulsora de la plataforma d’activisme digital Xnet– que analitza com governs, partits polítics, importants mitjans de comunicació, corporacions i grans fortunes participen de la manipulació informativa, així com de les retallades de la llibertat d’expressió (https://www.periodistes.cat/capcalera/creadors-de-mentides).

5. '4 claus per ajudar algú a sortir del forat del conill de QAnon': https://www.psychologytoday.com/ca/blog/psych-unseen/202009/4-keys-help-someone-climb-out-theqanon-rabbit-hole

Nota al peu: al principi de la pandèmia em van interessar dues línies d'investigació, la vitamina D (https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.05.01.20087965v3), i la quercetina (http://sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0968089606007310). En la primera es van veure, en alguna anàlisi, patrocinis que eren part. Però ningú pot dubtar del seu paper en el sistema immunològic. Invertir en investigació, pública o publicoprivada, mai n'hi ha prou. Però els valors empresarials són legítims, si sobretot en la ciència es posa per davant la transparència, el contrast, l'autocrítica, essències del mètode científic-experimental. M'interessa ser corresponsable de la meva salut. La teoria es llença. La hipòtesi es formula i es proposa per la seva verificació.

Post nota: ‘La caricaturización de las protestàs es riesgosa, porque puede impedirnos entender las dinámicas más complejas que se esconden detrás de su emergencia y privarnos así de herramientas para anticipar lo que puede ser el germen de un movimiento más amplio’. Agustín Cosovschi y Jovana Papovic en Le Monde Diplomatique (https://www.eldiplo.org/notas-web/quien-se-opone-al-barbijo/

1. https://www.washingtonpost.com/outlook/2020/05/05/coronavirus-conspiracy-theories-pandemic/

2. https://www.dw.com/en/pandemic-populism-germany-sees-rise-in-conspiracy-theories/a-53240063

3. https://theconversation.com/ive-been-talking-to-conspiracy-theorists-for-20-years-here-are-my-six-rules-of-engagement-143132

4. https://www.washingtonpost.com/politics/2019/03/04/president-trump-has-made-false-or-misleading-claims-over-days/

5. https://www.washingtonpost.com/politics/2019/03/04/president-trump-has-made-false-or-misleading-claims-over-days/

6. https://www.dailymail.co.uk/news/article-8562525/Coronavirus-anti-maskers-gather-Melbourne-gym-discuss-manifesto-Bunnings-Karen.html

8. https://www.scmp.com/news/world/europe/article/3084165/coronavirus-conspiracy-theories-about-mind-control-chips-bill

9. https://ucfr.cat/2020/09/03/lextrema-dreta-es-treu-la-mascara/

10. https://www.timesofisrael.com/anti-semitic-conspiracy-theories-an-odious-symptom-of-frances-virus-crisis/

11. https://theconversation.com/ive-been-talking-to-conspiracy-theorists-for-20-years-here-are-my-six-rules-of-engagement-143132

12. https://www.abc.net.au/life/how-to-have-a-conversation-with-a-conspiracy-theorist/12228710

13. https://www.nytimes.com/2020/04/08/world/europe/coronavirus-conspiracy-theories.html

14. https://www.alainet.org/es/articulo/206525

15. https://undark.org/2020/04/09/thomsonian-medicine/

16. https://archive.org/details/cihm_01684/page/n5

17. https://www.bradenton.com/news/local/article242484731.html

18. https://www.bradenton.com/news/local/crime/article244122777.html

19. https://www.alainet.org/es/articulo/208526

20. https://www.bbc.com/future/article/20200522-what-we-can-learn-from-conspiracy-theories

21. https://youtu.be/2SNpVRdD37c

22. http://maldita.es/malditaciencia/2020/08/10/afirmaciones-falsas-decano-colegio-biologos-euskadi-covid-19/

23. https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS0140-6736(20)31290-3/fulltext

24. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31180-6/fulltext

25. https://www.vademecum.es/noticia-200806-la+investigaci+oacute+n+cl+iacute+nica+con+hidroxicloroquina+necesaria_14522

26. https://www.alainet.org/es/articulo/206737

27. https://www.nytimes.com/2020/04/08/world/europe/coronavirus-conspiracy-theories.html

28. https://www.washingtonpost.com/technology/2020/05/07/plandemic-youtube-facebook-vimeo-remove/

29. https://maldita.es/malditaciencia/2020/09/01/plandemic-indoctornation-afirmaciones-falsas-pandemia-covid19/

30. https://www.politico.eu/article/covid-19-coronavirus-twitter-misinformation-germany-italy-france/

31. https://maldita.es/malditaciencia/2020/06/15/miguel-bose-gavi-fundacion-bill-y-melinda-gates-componentes-vacunas/

32. https://www.buzzfeednews.com/article/ryanhatesthis/coronavirus-5g-conspiracy-profit

33. https://www.theguardian.com/technology/2020/apr/06/at-least-20-uk-phone-masts-vandalised-over-false-5g-coronavirusclaims

34. https://theconversation.com/theres-a-conspiracy-theory-that-the-cia-invented-the-term-conspiracy-theory-heres-why-132117

35. https://www.publico.es/sociedad/bulo-cardenal-canizares-vacuna-covid-19-haciendo-base-fetos-abortados.html